Presbiopia

Med 40. in 50. letom starosti ponavadi opazimo, da le s težavo beremo drobni tisk. Vzrok temu, je pešanje akomodacije (zmožnost našega očesa, da s spreminjanjem oblike očesne leče izostri bližnji predmet). Razlog za to pa je vedno manjša elastičnost očesne leče, ki povzroči, da se svetloba, ki vstopa v oko, zbira za mrežnico in tako ne more biti ostra. Takšnemu stanju očesa pravimo starostna presbiopia, doleti pa vsakega od nas.

Izgubljanje sposobnosti akomodacije, je dolgotrajen proces. Na začetku verjetno ne boste opazili, da je z vašimi očmi kaj narobe, ko pa se stanje poslabša, pa boste verjetno opazili, kako podaljšujete roke, da lahko kaj preberete. Približno po 60. letu starosti pa očesna leča izgubi skorajda vso sposobnost akomodacije.

Presbiopio se korigira s plus stekli. Če ste kratkovidni, boste verjetno pri branju začeli snemati očala za daleč, saj se z njimi oko ne bo moglo prilagoditi bližini. Pri močnejši kratkovidnosti pa boste za branje potrebovali šibkejšo dioptrijo. Če pa ste daljnovidni, pa boste za branje potrebovali še dodatno plus dioptrijo, ki se bo prištela vaši dioptriji za daljavo. V takšnih primerih so zelo priporočljiva progresivna očala, ki v enih očalih zajemajo vse vaše dioptrije.